Artikelen

U komt in aanmerking voor een volledige gebitsprothese (ook wel kunstgebit genoemd) als u geen eigen tanden en kiezen meer heeft in de boven en/of onderkaak. Tandprothetische praktijk BA Tandprothetiek maakt de prothese die bij u persoonlijkheid past. De kleur en vorm van de tanden zoekt de tandprotheticus samen met u uit zodat de prothese een deel van uzelf wordt.

Voor het aanmeten en het vervaardigen van u prothese komt u zes keer in de praktijk. Het is niet één keer happen en klaar. De tandprotheticus meet alles zorgvuldig aan om zo tot een goede kwalitatieve prothese te komen.
De zes afspraken die u krijgt verlopen als volgt:

Eerste afspraak: intakegesprek en eerste afdrukken

Bij uw eerste bezoek worden uw persoonlijke gegevens, uw protheseverleden en uw huidige klachten en wensen genoteerd. De tandprotheticus zal de situatie in uw mond beoordelen. Daarbij zal hij ook de eerste afdrukken van uw beiden kaakdelen maken. Dit zijn globale afdrukken: de definitieve afdrukken worden tijdens de tweede afspraak vervaardigd.
U mag bij deze afspraak ook een foto meenemen waarop uw tanden van vroeger goed zichtbaar zijn zodat de nieuwe prothese zo goed mogelijk nagemaakt kan worden.
De behandeling duurt ongeveer 30-45 min

Tweede afspraak: definitieve afdruk

Met behulp van een op maat gemaakte lepel wordt tijdens uw tweede bezoek de perfecte pasvorm van de volledige prothese bepaald. Wensen of vragen, die sinds uw eerste afspraak zijn gerezen, kunt u nu met de tandprotheticus bespreken. 


De behandeling duurt ongeveer 20-30 min.

Derde afspraak: beetbepaling

Tijdens uw derde bezoek worden de hoogte van het gebit, de horizontaallijn, het midden en de lipvulling bepaald. Dit gebeurt met behulp van een beetplaat. In deze fase zoekt u samen met de tandprotheticus ook de kleur en de vorm van uw tanden en kiezen uit.

De behandeling duurt ongeveer 30 min.

Vierde afspraak: Pasprothese in was

De beetplaat, met hierin uw nieuwe tanden en kiezen, wordt bij uw vierde bezoek gebruikt om te kijken of de hoogte, de horizontaallijn en de lipvulling correct zijn. Verder kunt u kijken of de kleur van uw nieuwe tanden en kiezen naar wens is. In deze fase kunt u ook een familielid of vriend(in) meebrengen om kritisch naar de esthetische kant van de prothese te kijken. Deze vierde afspraak is heel belangrijk: naar aanleiding van uw opmerkingen maakt de tandprotheticus uw prothese af.
De behandeling duurt ongeveer 20-30 min.

Vijfde afspraak: het plaatsen van uw nieuwe prothese

De volledige prothese wordt in uw mond geplaatst, waarbij meteen wordt gecontroleerd of uw nieuwe prothese geen pijn veroorzaakt. Natuurlijk kijkt de tandprotheticus ook naar pasvorm, esthetiek en spraak. De tandprotheticus geeft u uitgebreide uitleg over draaggewoonten en onderhoud van de prothese.

 Bij een nieuwe prothese kunnen er na een aantal dagen drukplekjes ontstaan. Mocht dit het geval zijn bel dan met de praktijk.

Zesde afspraak: controle

Na enkele weken volgt een na-controle door uw tandprotheticus. Hij controleert de pasvorm en het functioneren van de prothese en zal indien nodig kleine correcties uitvoeren. Mocht u vragen hebben, dan zal de tandprotheticus die uiteraard graag beantwoorden.

Inloggen

log in